Spuneti-mi cat si cum zambesc copiii participanti la o petrecere/activitate/eveniment si va voi spune cat si cum se implica animatorii prezenti la evenimentul dvs.!
Asta pentru ca ZAMBETUL unui copil este masura performantei unui animator. Am fost si sunt preocupata constant de acest lucru datorita faptului ca obiectivul Fun Science in activitatile pe care le desfasoara se masoara in zambetele pe care le aduce pe buzele si in inimile copiilor. De fiecare data cand ma aflu in toiul unor activitati pentru copii, principalul lucru pe care il urmaresc este zambetul copiilor si uite asa acest lucru a devenit meteahna profesionala.
Oriunde ma aflu in prezenta copiilor ( cu sau fara implicarea Fun Science), orice fotografii observ in care sunt implicati copii, oriunde, absolut oriunde exista copii….eu le urmaresc zambetele…
Am constatat in acest fel doua lucruri :
Primul : din pacate, copiii nu (mai) zambesc atat de usor…stress-ul zilelor in care traim, efervescenta evenimentelor ce trec pe langa noi, haosul, avalansa de informatii, zgomotul de multe ori nenecesar…..toate acestea, ii afecteaza si pe juniorii nostri, fie ca vrem, fie ca nu, cu tot efortul nostru de a-i menaja, conjunctura prezentului in care ne aflam…nu-i iarta si cum i-ar ierta, cand parintii lor de cele mai multe ori sunt divortati, preocupati de asigurarea echilibrului financiar atat de greu de obtinut, in contracronometru cu job-urile pe care le au, luptandu-se cu propriile frustrari, avand de dus un intreg razboi cu boli necrutatoare ale secolului nostru : depresie si cancer….cum ar putea copiii nostri sa nu simta, sa nu respire, sa nu fie atinsi de toate acestea….este un adevar greu de acceptat…dar azi copiii zambesc mai putin decat ieri si noi ( cei care ne intalnim frecvent cu ei), observam acest lucru, din acest motiv zambetul lor este rasplata cea mai de pret pe care ne-o dorim, pe care ne-o propunem, fara de care nu plecam acasa. Zambetele copiilor reprezinta moneda de schimb a efortului pe care-l depunem in pregatirile premergatoare momentului ” 0 ” in care ne aflam in fata lor.
Si al doilea lucru pe care l-am constatat a fost faptul ca nu orice animator (persoana care insufleteste, inveseleste) isi merita acest privilegiu. “Anima” inseamna suflet….ce binecuvantare a vietii poate fi mai mare decat aceea de a avea capacitatea, posibilitatea si resursele sa aduci SUFLET in mijlocul oamenilor si mai ales in mijlocul copiilor.
Numai ca nu toti cei care se denumesc si se autodenumesc asa….au acest dar ….nu toti au aceste resurse…de a aduce suflet in locul in care merg, nu toti pot acest lucru pentru ca ei insisi de multe ori au mare nevoie de el …
Asa cum o prietena de-a mea, actrita Mia Crisan, unul din cei mai buni animatori pe care i-am intalnit, Profesor Trasnit la Fun Science, scria la un moment dat ca exista mai nou si iubire “made in china”, asa va putem spune, cu mana pe inima…..si animatia a devenit de multe ori un “fake” , pentru ca “se poarta ” si iar imi citez prietena, pentru ca se cumpara (traim intr-un mediu conditionat de bani), pentru ca PARE usor de reprodus, pentru ca uneori adultii sunt mai usor de pacalit….dar niciodata copiii. Ei nu-ti vor da niciodata zambetul in schimbul unui “fake”, nu vor fi niciodata cuceriti de un “wanna be 4 money” .
In imaginea articolului este fratele meu, un copil care nu face exceptie de la descrierea de mai sus…un copil care zambeste cu masura timpului pe care il traieste ….animatorul i-a oferit de ziua lui – SUFLET iar fratele meu, in schimb, ca semn de apreciere -a ZAMBIT
Timpurile sunt dure, zambetele copiilor, de nepretuit, recomandarea Profesorului Trasnit vis-a-vis de alegerea unui animator, este sa apreciati calitatea acestuia in functie de cat de multe zambete regasiti in portofoliul sau.
Doresc sa multumesc cu aceasta ocazie actorului Marian Raducu, un adevarat “daruitor” de suflet, cel caruia fratele meu i-a zambit de ziua lui, un animator de exceptie, responsabil de compania de animatie Zdranganel si cel care mult timp a fost chipul Profesorului Trasnit in multe intalniri cu copiii pasionati de stiinta!
Un articol scris de Andreea Stoica
Daca v-a placut articolul pe puteti aprecia pe si pe pagina noastra de facebook : FunScienceRo